В случай, че няма нова вълна на разпространение на COVID-19

...
 В случай, че няма нова вълна на разпространение на COVID-19
Коментари Харесай

Криза още две години, ако няма втора вълна

 В случай, че няма нова вълна на разпространяване на COVID-19 през есенно-зимния сезон, възобновяване ще стартира в края на третото тримесечие и ще продължи през цялата последваща година, в края на която ще бъдат достигнати предкризисните равнища.

Реалният напредък ще стартира от 2022 година Това се споделя в Годишния отчет за икономическо развиване и политики на България на Института за стопански проучвания при Българската академия на науките, публикуван от ПР-агенция, ангажирана с тематиката.

Основният извод е, че до експлоадирането на пандемията от новия корона вирус българската стопанска система се е развивала устойчиво, въпреки и със скромни темпове на напредък.

Въвеждането на ограничаващите ограничения поради COVID-19 и налагането на така наречен " обществено разграничаване " обаче трансформира динамичността на икономическото развиване.

Наблюдават се  неподходящи структурни промени в заетостта , които ще имат отрицателни отблясъци върху икономическия напредък.

Опитът от предходната рецесия след 2008 година и към този момент подхванати ограничения за стабилизиране на заетостта разрешават да се допусна, че усъвършенстване на индикаторите за претовареност и безработица може да се чакат най-рано през 2022 година

По втората тематика - за пенсиите, за да се избегне риска от по нататъшна ерозия на пенсионната система в България и да се възвърне доверието към нея, би трябвало да се подхващат политически ограничения при съблюдаване на 5 съществени правила:

строго придържане към правилата на общественото обезпечаване и тяхната реабилитация там, където те са нарушени; придържане към философията, законовата и институционална рамка на открития в България застрахователен модел; разглеждане на трите стълба като елементи от едно цяло, без да се противопоставят; вземане предвид с европейските и интернационалните актове в обществената сфера; предвидимост и социална търпимост на предлаганите промени в кратковременен и средносрочен проект.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР